Gurkemeie 

Mitt beste helsetips akkurat nå!

Gurkemeie3

I mange år har jeg vært en skikkelig ingefær-lover og har brukt det i alle mulige varianter, men nå har den kjærkomne rota fått seg en skikkelig konkurrent hos meg. I høst har jeg jo slitt med skade i kne og hamstring og det har vært en periode hvor jeg virkelig har kjent på sammenhengen mellom stress og betennelser i kroppen. Man kan jo virkelig ikke legge under en stol at disse tingene henger sammen og at kroppen kanskje påvirkes mer enn hva vi innemellom tenker og kjenner på. Det har vært et halvt år med masse testing av ulike behandlingsformer, hvor jeg har prøvd å prioritere anderledes og testing av ulike matvarer og produkter. Alt dette kan jeg fortelle mye om, men det jeg har lyst til å tipse om i dag er nemlig denne superrota som har danket ut ingefæren(bruker den mye fremdeles altså:-))…nemlig gurkemeie!

I tradisjonell urtemedisin er gurkemeie en av de mest brukte hjelpemidlene for betennelser og smertetilstander. Gurkemeie inneholder et stoff som heter curcumin som er et av de mest betennelseshemmende stoffene du finner i naturen. Den finnes i pulverform, som tørket rot og fersk. Det siste er selvfølgelig den beste og mest næringssrike formen. Jeg kom over tørket gurkemeie-rot i Marokko da jeg var der i Oktober og kjøpte med en stor pose, men til min store glede så jeg plutselig at de hadde fersk gurkemeie på min nærmeste Meny-butikk og da klappet jeg i hendene. Innimellom kjører jeg dit bare for å kjøpe en STOR pose gurkemeie, he he. Jeg anbefaler at du enten lager te eller at du juicer den ferske gurkemeien og lager shot.  Den kan selvfølgelig også brukes i matlaging.I går lagde jeg denne shot’en som du ser på bildene og det er en blanding av gurkemeie, ingefær og sitron!

Gurkemeie1

Gurkemeie2

Korte fakta om gurkemeie:
– anti-inflammatorisk
– renser/detoxer leveren
– anti-bakterielt
– fremmer sunn og frisk hud
– hjelper mot oppblåsthet
– forbedrer fordøyelsen
– hjelper til med å lege sår bedre
– hjelper deg å gå ned i vekt

PS! Fersk gurkemeie avgir masse farge så vær litt forsiktig når du skjærer den opp og kanskje spesielt når du juicer den. Da jeg skulle vaske juice-maskinen min i går kveld ble jeg HELT gul på hendene, og vaskemaskinens deler er helt misfarget!! Et døgn etterpå sitter det fremdeles på og nå måtte jeg google hvordan man kan få det vekk….sukker og vann er visst oppskriften på det:-)

Ok dere, håper dette var et nyttig tips og håper du kan bli en gurkemeie-lover som meg etter dette.

img_1825.jpg

602

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • Tar du biter av fersk gurkemeie i teen? Eller river du den og har den i sil? Dette vil jeg prøve!

  • Heia, ja jeg tar biter av fersk grukemeie. Når jeg bruker tørket rot river jeg den selv om det er litt vanskelig siden den er så hard. Hvis jeg ikke river den tørkede roten tar jeg å koker opp vann med roten i og lar det småkoke noen minutter. Begge deler funker, men prøv fersk, liker det best! Ha en fin dag! Klem Vibeke

  • Hei og så hyggelig at du likte tipset:-) Jeg bruker ikke pulver, men enten rot eller fersk gurkemeie. Jeg kutter opp 3 små røtter i biter, lar det trekke litt i oppkokt vann og har i en teskje honning. Enjoy! Klem Vibeke

   • Takk for svar:-) har vært på rotjakt her i byen, bl.a.på meny, men uten hell…Får prøve en innvandrerbutikk i morgen:-)
    Gurkemeie (her benytter jeg pulver kjøpt i helsekost) m litt pepper, blandet i varm økologisk mandelmelk, m litt kokosolje og honning, er en vidunderkur for nattesøvnen også:-)

 • Æ bruke å ha gurkemeie og ingefær i foodprosessor, etterpå har æ i litt akasiehonning og har det i et beger. Tar ei tsk av det hver morra.

 • Jeg har brukt gurkemeiepulver i flere år.
  Har vært plaget m kronisk senebetennelse, men jo flinkere jeg er å bruke gurkemeie jo mindre plager har jeg.
  Bruker det i matlaging. Til påske spiser vi gul ris, og pasta.
  Ellers er det topp å krydre kjøtt eller bruke det i gryterett, spagettisaus.
  Helt klart at det er effektivt.

 • Hei Vibeke. Gleder meg til å prøve! 🙂 Hvilket blandingsforhold bruker du i shoten med ingefær, gurkemeie og sitron? 🙂

 • Hei! Jeg lurte på om du hadde kåret en vinner av konkurransen du hadde, som ble avsluttet for 10 dager siden hvor man kunne vinne Alpro-kit og KitchenAid Diamond Blender? Takk for tipset om gurkemeie – det skal jeg teste ut!

  • Hei Margrete, ja konkurransen er avsluttet og jeg kåret vinnerne i forrige uke. De som vant har fått mail. Jeg hadde tenkt å lage et eget innlegg om vinnerne, men så ble jeg så usikker på om det var «verdt» et eget innlegg:-) Men skal i alle fall få lagt ut en kommentar på selve konkurranse-inlegget slik at man skjønner at det er gjort. Fint du likte å lese om gurkemeie:-) Ha en fin uke! Klem Vibeke

 • Takk for tips! Var akkurat på Meny og kjøpte masse økologiske produkter på tilbud (hverdagslykke!) Neste gang jeg er der må jeg kjøpe gurekmeie 🙂

 • Takk for tips! Var akkurat på Meny og kjøpte masse økologiske produkter på tilbud (hverdagslykke!) Neste gang jeg er der må jeg kjøpe gurkemeie 🙂

 • Takk for tips 🙂 jeg bruker en del ingefær – men er veldig nyskjerrig på gurkemeie. Dessverre finner jeg ikke fersk gurkemeie her jeg bor, så kanskje det kan kjøpes på nett ? Ha en fin dag ?

  • Det vet jeg dessverre ikke, men jeg kjøper det enten på Meny på Jar eller i ulike innvandrer-butikken nede i byen:-) Fin dag til deg også!
   Klem Vibeke

 • Hei, jeg trekker ingefær,gurkemeierot og sitron i vann slik at jeg har shot hver morgen på en enkel måte. Oppbevarer det kjølig på flaske. Har brukt shoten som te også da, bare tilsatt varmt vann og honning.
  Lurer på om jeg er nødt til å rense røttene eller kan man bare dele de opp? Finner ikke helt ut av det.
  Hilsen Hanne, som skal være infuensa og forkjølelsesfri i hele 2016 ?

 • Hei Vibeke,
  Hvor mye brukes av gurkemeie, ingefær og sitron til en shot?
  Mvh
  Lise Anette:-)

  • Hei, jeg pleier å lage dette på slump så litt vanskelig å si egentlig. Prøv deg litt frem, like mye av hver del kanskje:-) God sommer da! Vibeke

  • Hei, det kan nok sikkert også drikkes i vann, men pass på at du drikker det slik at det er best opptakelig for kroppen. Pukke superfood har også en del turmeric produkter som er gode, skal skrive om de om litt. Ha en fin dag. Vibeke

 • Funket det med sukker og vann for å fjerne misfargingen eller? Var helt i ekstase da jeg fant fersk rot selv i går, men det ser jo unektelig ut som om man har de rullings-fingrene etterpå! 🙂

  • Ha ha ha…rullingsfingre!!:-)) Helt riktig beskrivelse det, og det værste er jo at det sitter noen dager også. Sukker og vann funker det altså, så anbefaler det. Ha en fin dag! Klem Vibeke

 • Dette har jeg brukt i lang tid, jeg kjøper fersk gurkemeie og kutter dette opp og legger på glass med sprit i ca. 6 uker. Dette gjør jeg også med hvitløk og rosenrot. Tar så ca. 20-30 dråper av hver enkelt i et glass med vann hver morgen.

  • Da jeg var i India kjøpte jeg gurkemeie-konsentrat, men jeg har aldri prøvd å lage det selv og ikke med hvitløk og rosenrot heller. Men så gøy at du deler her og igjen, dette skal jeg teste ut! Klem

 • Har lært at kroppen ikke tar opp næringen av gurkemeie uten at vi blander med pepper. Er dette tilfelle?

  • Hei Ingunn, ja jeg har også lært at kroppen tar opp næringen best av gurkemeie hvis man blander med pepper og olje, derfor jeg ofte lager gurkemeie-latte med mandelmelk, pepper og kokosolje, men jeg skulle gjerne likt å høre fra en som kan dette veldig godt om det stemmer. Jeg tenker at det uansett er sunt og at kroppen forhåpentligvis tar opp noe til tross for at man ikke tilsetter dette…jeg skal sjekke opp litt jeg:-) God helg!

 • Hei fra Lise. Har lest at å blande gurkemeie med pepper og ananas er det beste, men ikke spør hvor jeg fant det. Det er år siden. Jeg bruker det hver dag, forresten. Et sted har jeg dessuten lest at en teskje med gurkemeie (pulver) tre ganger pr dag ikke bør overskrides, da det også kan irritere kroppen. Jeg holder meg til det. Stort sett drikker jeg 1 teskje gurkemeie-krydder sammen med en stor spiseskje med ananasbiter og litt støtt pepper, gjerne spedd med litt vann. Dette gjør jeg gjerne tre ganger om dagen, eventuelt deler mengden i to og tar morgen og ettermiddag. (Lar ikke dette være det siste jeg gjør før jeg legger meg. Kan være litt «skapt».)

 • Hei fra Lise. ? Har lest at å blande gurkemeie med pepper og ananas er det beste, men ikke spør hvor jeg fant det. Det er år siden. Jeg bruker det hver dag, forresten. Et sted har jeg dessuten lest at en teskje med gurkemeie (pulver) tre ganger pr dag ikke bør overskrides, da det også kan irritere kroppen. Jeg holder meg til det, jeg. ?

 • Hei. Jeg lager en juice til min kone som har fått psoriasisartritt. Som er en betennelse i leddene. Jeg tar ca en 1/2 kg fersk gurkemeie, 1/2 kg fersk ingefær 4-5 gulerøtter, 2 epler, 2-3 appelsiner, et par lime og en kanelstang. Kjører dette i en juicer og har kanelstang på flaska. Av og til litt honning og pepper i ( pepper innholder pepperin som øker opptaket ) Hun tar en «shot» hver morgen.

 • Hei.
  Jeg har kjøpt inn gurkemeie, ingefær og sitron. Men hvor mye av hver del? Trenger oppskrift på dette. Håper at du kan skrive dette.
  Ønsker deg og alle her en herlig sommer.

 • Hei😁Denne oppskriften er også fin:50 gr ingefærrot-20 gr gurkemeierot-2 chilli-3 økologiske sitroner- 2 ss honning.skrell ingefærrot m en teskje kuttes i skiver,kutt gurkemeie rota også i skiver.snitt chilli.og del opp sitronen. Kok opp vann 4 dl og ha alt oppi.skal trekke på svak varme i 45 min. Tas av og honningen røres inn når den har fått avkjølt seg litt. Has over på en glass flaske og oppbevares i kjøleskap. En shot hver dag. River godt.👍😁