Årets Ashtanga Yoga workshop

Mark Robberds kommer til Oslo

IMG_6578

Opp gjennom årene med Ashtanga yoga har jeg praktisert med mange ulike lærere, både i inn- og utland. November 2012 tok jeg med meg min svigermor og lille India Leona og dro til Goa og Purple Valley i 2 uker. Jeg var i min tredje barselpermisjon, slet fremdeles litt med barseldepresjon og hadde så lyst til å finne tilbake til ashtanga praksisen min. Dette var både gulroten i en lang tid i forveien og var nok en faktor som var med på å få meg på rett kjøl igjen.

Ikke bare hadde jeg to helt fantastiske uker med svigermor Ingunn og India Leona som var i India for første gang, men jeg fikk gleden av å praktisere med det jeg mener er en av de aller beste Ashtanga yoga lærere som verden har å by på. Mark Robberds fra Australia. Jeg hadde ikke hørt om han egentlig før jeg dro, men jeg kommer aldri til å glemme disse to verdifulle ukene med han. Jeg har tidligere skrevet mye om John Scott og hvor fantastisk lærer han er, og Mark er på nivå med han, bare i litt yngre utgave og hakket mer musikals der han drar med seg gitaren sin og synger med sin litt rare stemme og drar i gang kirtans der han er.

DSCN3322

Her er hans bio: Mark Robberds has been studying yoga since 1997. He is a Certified Ashtanga Yoga teacher (one of the few Certified by KPJAYI) and spent 10 years travelling regularly to India to practice with the late, legendary Guru Sri. K. Pattabhi Jois, and the last 6 years with his grandson R. Sharath, of Mysore. He teaches traditional Mysore style and Led classes, as well as workshops, intensives and retreats within Australia and internationally. Mark’s workshops and retreats are beneficial to all students, from all traditions, from beginners to advanced and teachers alike. These intensives are for those looking to develop and enhance their yoga practice by learning the essential techniques of alignment and breath awareness, while cultivating the balance between strength, stability and flexibility. These classes are for all wishing to learn the core concepts of yoga philosophy, and how to apply the wisdom of yoga into daily life, on and off the mat.

13898538_10206764410061030_870439696_o

DSCN3303

Han er kjent for sin evne til å stykke opp komplekse og vanskelige tekniske problemstillinger i praksisen, og gjøre dem tilgjengelige for den mer uerfarne utøveren. Samtidig er han som utøver av «Advanced series» også svært dyktig til å støtte den erfarne utøveren i å gå dypere, lengre og videre i sin egen praksis. Dette kan jeg virkelig støtte opp under og bekrefte, og nå er jeg i ekstase over at jeg snart skal få praktisere med denne utrolig flinke læreren igjen….for neste uke kommer han til Oslo!! 

HiYoga er den stolte arrangør og host og de gleder seg veldig til å ta imot Mark som 17. – 21. august er i Norge for aller første gang, og til å åpne dørene for yogautøvere som ønsker å lære fra denne mesteren, og ser frem til spennende dager med deltakere fra både Norge og omkringliggende land. Workshopen er nesten fulltegnet så her gjelder det å kaste seg rundt og melde seg på!! Det kan du gjøre her!

DSCN3304

13902126_10206764410101031_951811563_o

Programmet ser slik ut:

PROGRAM:
Mysore morning practice and evening workshops

Aug 17-21 2016:

Mysore morning practice 6:30-9:30am:
Ashtanga yoga self-practice for all levels. Beginners welcome.

Aug 17 Wednesday Workshop 1
16:00-18:00

The Core and More
Understanding the “angry cat/happy cat”, hollow body and arch positions, to strengthen the core. Understanding protraction and depression of the scapulas. Connecting the upper and lower limbs to the spine and pelvis. (abdominals, glutes, hip flexors and hamstrings) in Sun Salutations to set up the foundation for the Primary Series and beyond.

Understanding the Breath
Exploring the breath in different ways; understand the use of the diaphragm and the thoracic rib cage. Pelvic floor exercises to access Mula Bandha and Uddiyana Bandha. Essential exercises to develop healthy breathing. Discover how to use the power of the breath to enhance your asana practice. Learn the fundamental techniques necessary to progress to Pranayama and in the process calm the mind.
Class ends with Guided relaxation

Aug 18 Thursday Workshop
16:00-18:00

Standing postures
Standing postures are the building blocks to developing a great practice that brings health, strength and flexibility into your life. When done correctly, standing postures provide the foundation to go to the higher levels of practice. Learn the key universal movement principles of Primary actions and Counter actions. Find the ideal alignment for you, by finding the sitting bone to heel connection. Also, we will look at the first of the flexion twists – a movement pattern that is at the heart of the Primary Series, which are also introduced in the standing series.

Aug 19 Friday Workshop
16:00-18:00

Unlocking the Code
There are certain postures in each of the series that can prevent us from moving forward, but once understood, like learning the code of a combination lock, open up the gates to the next series. We will work on the safe entry and exit into the half-lotus postures – to prevent or heal/manage knee injuries. Unlock the Marichyasanas and work on different modifications and options. Bhuja Pidasana, Kurmasana/Supta Kurma explained step by step. Garbha Pindasana, Baddha Konasana. Due to the modern, sedentary lifestyle many people struggle with these postures. Everyday essential lifestyle movements will be introduced here for students to work with, to improve both their practice and their health. Anatomical differences will also be explained. Learn how to be self-sufficient and develop a self practice.
Breathwork and exploration continued.
Guided relaxation

Aug 20 Saturday Workshop
11.00-13:00

Backbending
All of us can develop safe and beautiful backbends to the vest of our own ability. It is a matter of rediscovering the primary patterns of movement that allow us to find our own unique way of expressing our back bending potential. From Samasthiti to the final pose, the keys to unlocking this intelligence of the body can be found. This class will explore ways to find those keys, the fundamental shoulder movements, pelvic/lumbar rhythms, breath patterns and the hip, leg and foot work needed for back bends and beyond, into all aspects of your practice and life.
Breathwork and sitting practice
Breathwork – Uddiyana Bandha, nauli kriya and Visama Vritti.

15:00-17:00
Going Upside Down
In this inversions and arm balancing workshop the headstand and shoulder stand, with their variations will be explored and explained. The neck is a delicate structure and needs to be treated with care. Good alignment, strength and stability is paramount before attempting the headstand. We will do core strengthening exercises to prepare. Understanding protraction and depression of the scapulas. Connecting the upper and lower limbs to the spine and pelvis. Preparatory exercises for the headstand, like forearm plank, pincha mayurasana, and other essential arm balances will be taught.
These techniques will be applied to Jump backs and jump throughs, a vitally important part of the Ashtanga System. Learn a step by step approach to get the best out these movements, so that they develop strength, heat and mobility.
Breathwork – introducing nadi shodhana and anuloma viloma. Guided relaxation

Du finner også info om workshopen på facebook!

DSCN3237 (1)

Legger ved et siste lite bilde av India Leona, Mark og en dame vi møtte fra USA. Godt barnetekke hadde han også vettu:-) What a man!!…must be the yoga, he he!

Uansett, min varmeste anbefaling til å få med seg denne workshopen folkens, håper vi sees!

 

2

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *