HJEM TIL JUL

Tenn et lys

I samarbeid med SOS-barnebyer

Helt siden jeg flyttet hjemmefra har jeg dratt hjem til jul. Det er en selvfølge! Og jula da jeg bodde i Australia som 18-åring eller da jeg bodde alene i Brussel noen år etterpå og måtte jobbe og ikke kunne dra hjem til jul, husker jeg fremdeles med stor sorg. Jula ble liksom ikke den samme da. Selv om det var gøy på sine måter å oppleve jul i andre land så savnet jeg å pynte juletre med mamma på lillejulaften, se på Askepott med søsteren min på julaften, spise risengrynsgrøt og ikke minst pinnekjøttet til Pappa.

Selv nå når jeg er voksen og har 3 barn reiser jeg hjem til jul! Enten til mine foreldre eller til Thomas sine foreldre, det er bare sånn det er. Barna gleder seg til å feire jul hos besteforeldre og vi gleder oss til å få litt pleie av og kos med våre nærmeste. Hvor vi kan slappe av, reflektere over året som har gått, drømme om hvordan det neste året skal bli, og bare nyte. Og dette tar vi bare helt for gitt. Og det er en tradisjon vi kommer til å ha til barna blir store – og da håper vi at de kommer hjem til jul selv om de flytter ut i verden.

 

img_8420

 

Men noen er HELT alene! Uten en sjel å ta vare på seg. Jeg har selv møtt mange av disse barna på noen av mine livs reiser. Hver gang jeg reiser til India møter jeg de. Barn som bor på barnehjem, barn som bor på gata, barn som ikke har et hjem å gå til. Da jeg var i Kambodjsa for et par år siden møtte jeg både små og litt eldre barn som bodde alene i landsbyer langt inne i jungelen uten foreldrene sine. Riktignok hadde de små bambushytter, men det var ingen der til å ta vare på de, lage mat til de eller trøste de når de var redde. Mitt sterkeste møte er likevel møtet med den 14 år gamle jenta som bodde alene i et telt med 7 andre foreldreløse barn i en flykningeleir i Nigeria. Hun hadde vært fanget av Boko Haram, hadde blitt misbrukt over flere måneder før hun klarte å flykte.

 

sterke-minner2

 

Denne julen har SOS-barnebyer en kampanje som vekket sterke følelser i meg. De ønsker å gi 3000 barn et nytt hjem til jul, men de trenger hjelp – fra meg og fra deg! Og jeg har gjort dette sammen med barna mine, forrige uke viste jeg de noen av filmene til SOS-barnebyer, blant annet denne:

 

 

Jeg fortalt om hvordan disse barna hadde det og vi tente et lys sammen. Liam lurte på om julenissen kom til disse barna, og da skal jeg ærlig innrømme at jeg ikke visste helt hva jeg skulle svare…for selv om vi forteller at julenissen besøker alle barna i hele verden, så vet vi jo innerst inne at ingen av disse vet hva julenissen er.

 

Klikk deg inn her og bli med du også!

 

For selv om vi skal feire jul hjemme med familien, med kos og deilig mat, så er det helt greit at vi blir påminnet alle disse som ikke har det slik som oss, og det har barna våre også godt av å vite. For julen er tiden da vi skal gi, det føles godt å tenke på at du kan hjelpe andre, og ofte er det en større glede å gi enn det å få når man vet at mottakeren trenger det så sårt!

 

skjermbilde-2016-12-11-kl-11-43-16-e1481640676245

 

Så la oss tenne lys, i alle våre hjerter, hjem og på hjemtiljul.no

Lys gir varme, lys gir håp, lys gir et nytt hjem – god jul!

 

img_0421

 

Fakta:

SOS-barnebyer er en internasjonal humanitær organisasjon som arbeider for å gi barn et trygt hjem.  SOS-barnebyer har over 60 års erfaring innen barneomsorg og jobber uavhengig av nasjonalitet, kultur og religion i 134 land og territorier over hele verden.  SOS-barnebyer støtter familier slik at de kan skape et godt oppvekstmiljø for barna sine, og gir barn som trenger en ny familie, et nytt hjem i en SOS-barneby.

SOS-barnebyer ble grunnlagt i 1949 i Østerrike av medisinstudenten Hermann Gmeiner som ønsket å hjelpe foreldreløse barn etter andre verdenskrig. Organisasjonen bygger på Gmeiners idé om familiebasert barneomsorg, med en SOS-mor og søsken som fungerer som en familie.

Organisasjonen er i dag aktiv i 132 land over hele verden og driver over 2100 programmer som SOS-barnebyer, familieprogram, medisinske sentre, barnehager, skoler, yrkesopplæringssentre og nødhjelpsprogram.

1

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Ønsker deg en kjempe fin jul, Vibeke (:
    Utrolig koselig bildet det, – det nederste med deg og barna dine (: