Kokebøker – Høstens beste nykommere!

Det er en ting du kanskje ikke vet om meg, og det er at jeg elsker bøker. Joda, jeg elsker romaner og biografier og leser mange bøker i året, men det er spesielt to typer bøker jeg elsker: nemlig Yogabøker og Kokebøker! Og jeg har så mange av de at samboeren min mener jeg kan åpne bibliotek. Jeg kjøper og samler både kokebøker og yogabøker når jeg er på mine reiser, og er det noe jeg ønsker meg til jul så er det bøker i disse sjangerene.

Hver høst slippes det masse nye kokebøker og jeg har lyst til å vise deg mine fire favoritter denne høsten. De er alle spesielle i seg selv, og jeg gleder meg skikkelig til å teste maten i disse nå utover høsten og vinteren.

VENNEMIDDAG

En vellykket vennemiddag trenger ikke være verken høytidelig eller vanskelig selv om du ikke er en mesterkokk. Om du planlegger godt, lager mat du vet du liker å lage, og legger opp arbeidet riktig, kan matlagingen bli en opplevelse i seg selv. Ole Martin Alfsen, som også er en kjent tv-kokk fra Firestjerners middag,  har gjort suksess med andre supergode kokebøker før og denne skuffer ikke meg i alle fall.

Denne boka har over to hundre oppskrifter fordelt på forretter, hovedretter og desserter og det beste med den er at den er så oversiktlig, lett å forstå og den har masse lærerike og bra tips. I tillegg får du råd om hva slags drikke som passer til de ulike rettene og hvordan du kan planlegge selve matlagingen og måltidet. Så da er det bare å invitere venner på middag, plukke ut det deiligste du finner i boka og nyte en superhyggelig kveld. Med denne boka kan det jo ikke gå galt:-)

GREEN KITCHEN – HJEMME

Jeg er ikke vegetarianer, men jeg elsker vegetarmat. Det er mat som får meg til å føle meg så bra, og noe av det viktigste med mat er jo faktisk gleden over å spise og energien man får fra mat. I denne boka har David Frenkiel og Luise Vindahl fra Sverige samlet over 100 oppskrifter på vegetarmat. Det er oppskrifter på alt fra raske og gode hverdagsfrokoster og -middager til måltider som egner seg til helgekos og fest. Det siste er oppskrifter som selvfølgelig tar litt lengre tid å lage, men masse her er også enkelt og raskt å lage og alle oppskriftene inneholder nyttige tips. Green kitchen – hjemme byr på ny og inspirerende vegetarmat og glutenfrie oppskrifter og alle kan også gjøres veganske. Et pluss i margen for det og jeg gleder meg til å teste!

GITTE & FILIP – MAT FOR SMÅ, STORE ØYEBLIKK

Ikke bare er dette en superdeilig kokebok, men det er en superfin billedbok. For det er det som skjer når en fotograf og en estetiker lager matblogg og til slutt velger å lage en kokebok som samler alle de gode oppskriftene som man også finner på bloggen. Blogg er jo fint, men ingenting er som en lekker kokebok i hylla eller på kjøkkenbenken. Og denne boka kan man jo ta frem bare for å se på bildene liksom. Boka byr på både deilige frokostretter, salater, supper og brød, pasta, pizza og fisk, aftensmat, snacks og selvfølgelig deilige kaker og desserter. Det er mat til forskjellige årstider og det er mat til forskjellige anledninger. Denne boka vet jeg at jeg kommer til å bli veldig glad i, ikke bare fordi Gitte & Filip er gode venner av meg og jeg allerede er glad i de, men hele boka er så innbydende og fin at jeg var solgt i det jeg bladde i den.

KARLAS KJØKKEN

Denne boken rørte meg fra første sekund jeg hørte om den, og jeg måtte bare skaffe meg den. Restauranten Smalhans i Oslo har gjort stor suksess med et enkelt konsept: hver ettermiddag rydder de bordene og serverer god og rimelig husmannskost til gjestene. Kokken bak ideen var Karla Siverts. Hun var kjøkkensjef på Smalhans frem til hun døde av kreft bare 29 år gammel i 2016. I løpet av fire år på Smalhans komponerte Karla over tusen hverdagsmiddager. I denne boken er de aller beste av de samlet og resultatet ble en fest av en hverdagskokebok. Karlas kjøkken er et unikt kokebokprosjekt der elleve av Norges fremste kokker –  alle nære venner og kolleger av Karla – har gått sammen for å lage sine favoritter av Karlas husmannsretter. Alle royalties går til Kokkekarlas legat, som ble opprettet etter Karlas død. Åh, det er så fint det og bare det er en god grunn nok til å kjøpe denne boka. Dessuten er vi jo alle glade i norsk husmannskost og det er en bok som bør stå i en hver kjøkkenhylle i de norske hjem. Anbefales på det varmeste!

God kokkelering dere og godt måltid!

20

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *